Zauzený Cheeseburger Smokey & The Burger

Na dvě porce americké lahůdky Smokey & The Burger, tedy zauzené cheeseburgery se slaninovo-cibulovou marmeládou, čedarem, majonézou a Dirty Dog BBQ omáčkou od Isaaca Starobina budete potřebovat 360 g mletého hovězího masa. Ideální je kombinace odleželého předního masa z krku, žeber a hrudí, které jsou přirozeně protučnělé a s trochou loje. Pokud se placky rozhodnete vytvořit vlastními silami vytvarujte ručně anebo za pomocí tvořítka dvou centimetrové placky po 180 gramech.

Ingredience

Pro 2 porcí
  • 360 g mletého hovězího (kombinace hovězího z krku, žeber a hrudí, s malým přídavkem loje)
  • 2 ks bulek na burger
  • 4 plátky red čedaru
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 lžíce BBQ omáčky od Dirty Dog
  • Sůl, pepř
  • Rostlinný olej

Na marmeládu

  • 300 g bílé cibule
  • 150 g slaniny
  • 20 ml balzamika
  • 400 ml vody
  • 3 ks bobkového listu
  • 50 g cukru krupice
  • Sůl a černý pepř

Vybavení:

  • Venkovní grill
  • Dřevěné třísky
  • Digitální teploměr na maso, něco jako tohle

Postup

  1. Začněte nastavením grilu

    Připravte si keramický gril Big Green Egg anebo jiný gril, který umožnuje grilovat nepřímou metodou na 110 stupňů. „Cílem je, abychom do burgeru dostali krásnou kouřovou chuť. Tu tam dostaneme tak, že přímo na horké uhlí dáme dřevěné štěpky, které jsme si předem namočili na 30 minut do vody,“ říká v úvodu svého receptu Isaac. Se štěpky ale opatrně, aby výsledná chuť pokrmu nebyla až příliš kouřová.

  2. Burgery nechte zaudit nepřímou metodou

    Masové placky pomažte rostlinným olejem ze všech stran. Osolte, opepřete a vložte do grilu. Nastavená nízká teplota pro nepřímé grilování by neměla přesáhnout 120 stupňů a technikou low & slow je dejte zaudit do grilu na 60 až 90 minut, dokud nebude v jádru masa 50 až 55 stupňů.

    K burgerům přidejte nahrubo nakrájené kroužky cibule pokapané olejem, osolené a opepřené. V grilu je nechte tak dlouho, dokud nezkaramelizují a nezískají hnědou barvu. 

  3. Během zauzování si připravte slaninovo-cibulovou marmeládou

    Do středního hrnce dejte trochu oleje, přidejte na kostičky pokrájenou slaninu a na mírném ohni ji zbavte tuku, slaninu vypečte hezky do křupava. Do základu přidejte ugrilované cibulové kroužky, 3 kusy bobkového listu a ještě 50 g cukru, 20 ml balzamika, trochu osolte, opepřete, zalijte 400 ml vody a důkladně promíchejte. Vše nechte na nízkém ohni asi 1 ½ hodiny vařit, dokud směs nezíská marmeládovou konzistenci. Nakonec vyndejte bobkové listy a marmeládu rozmixujte tyčovým mixérem. 

  4. Na burgerech udělejte přímou metodou krustu

    Zauzené burgery vyndejte z grilu a gril přestavte na přímé grilování. Z grilu tedy vyndejte konvektor, který zabraňuje žáru být v přímém kontaktu se surovinou a vložte do něj litinový rošt. Zavřete poklop grilu a zvyšte teplotu na 180 stupňů. Pak vložte zauzené burgery znovu do grilu a grilujete je na přímém ohni 3 minuty z každé strany, aby získaly krásně křupavou krustu. Po prvním otočení přidejte na maso plátky čedaru a na pár minut dejte do grilu i rozkrojené bulky.

  5. Na spodní část opečené bulky přidejte 2 lžíce majonézy, přidejte hotové burgery, na ně přidejte lžíci marmelády a trochu BBQ omáčky, nejlépe samozřejmě tu podle receptu od Isaaca, kterou nabízí pod značkou Dirty Dog. Zaklopte a máte hotovo.